1988. VI. 17.
Pécsi Ifipark

Összjátékidő: 110:04
forrás: anyaszalag

Kánkán/Jaj cica/Schneider Fáni
konf: "Nem kell neki adni, ez csak rockandroll."
Ez csak rock and roll
konf: "Kösz szépen. Gyerekek üljetek le nyugodtan, nem kell itt beljebb jönni. Nem kell itt vigyázni, majd én vigyázok rájuk. Nem kell vigyázni. Majd én vigyázok rájuk. Nyugalom, nyugalom uraim, nem kell megijedni. Rendezők is nyugodjatok meg. Ide be a kordonon belülre nem lehet jönni, a többi az meg had menjen. (?)."
Ó, a Beatrice
konf: "Damaszt. (2x) Fiatalság. Mindent tudnak, úgy van. Akkor...ovációt akartok. Ováció. (2x) Ez is megvolt. Akkor mostmár csak spontán kialakul a vastaps és Kul-tú-ra. Elcsodálkozik a felső vezetés, hogy a tömegek kultúrára éhesek. Megérkeztek a koncertre. Támadás. Egy, kettő, há-rom!"
Jerikó (részlet az elejéből)
konf: "Álljatok meg. (2x) Gyerekek nem kérjük (?) a rendezőket. Menjetek ki innen. Menjetek ki innen, nem kell itt rendezőség. Köszönjük szépen nem kérjük. (közönség: Szép volt Feró!) Nem lehet belülmarardni. Te is menjél kivülre, itt nem lehet, senki nem lehet. Belülre nem lehet jönni, menjetek ki, mer leállítom a belül. Tessék kimenni. Kívülre. Menjetek ki (5x) Szóljatok rá, hogy menjen ki, mer addig nincs buli. Vegyétek ki legyetek szívesek. Itt elől senki nem tar. Menjél ki, azonnal menjél ki! Na. A jóistenit neki. Büntetőzene következik. Nem viselkedtetek rendesen, büntetőzenét kérek."
Mindenkinek van egy álma
konf: "Támadás! Egy, kettő, há-rom!"
Jerikó
konf: "na mi van? Kontrolba? Kontrolba a pergőt kivetted. Magánjellegű közlemények vannak közben. És, és a jó. Meditáció. Többet adhatnál az énekből. Énekből is adhatnál egy kicsit. Ének is. Há nem ennyit, hogy befütyüljek itt. Bebúgok mint a kanosdisznó. Hejhej. Hopphopphopp! Lugosi Laca egyik nagysikerű szerzeménye. Mondhatnám azt is, hogy világsláger, de a világ sajnos még mindig szegényebb. De már Amerikában is vásárolják a Beatrice lemezt."
Meditáció
Túl késő már
konf: "Találtunk egy személyigazolványt közben. Ej tessék. Tessék parancsolni nyugodtan. Jaj. Ha egyszer az én nyakamban ülnél. Háháhá. Nagy foltot hagynék hátul. Fiatalság, bolondság. Nézem azt a fiút, aki ilyen boldog. Hát hiába. Csak egyszer a nyakamba had üljön már bele. Nyakas srác. Nem bírom el? (?) ez a téma? (ricsericsebeatricse hórukk) Ilyenkor kéne egy nagyot ugrani. Ricsericse Beatricse! Hó-rukk!"
Üzenetek
konf: "Hejej. Je! Most jó? Jó? (3x) Akkor ez lesz a jojó. Magyarok. Ez jó. (?)."
Jo-Jo
konf: "Úgy hívják ezt, hogy csokiszex. Kár, hogy a TV-be evvel hülyítenek minket. Há mostmár van másik nóta is. Nekem van egy fiúm. Háhá. Kopp, kopp, kopp jor hend Gorbacsov. (danássza) Akkor segge van ennek a lánynak, hogy az nem igaz. A múltkor a rendőrség azt mondta nekem, hogy feljelent bennünket, merhogy valaki itt csúnyát mondott. Most lehet jegyzetelni, mer most mondok. Prrr. Éváról ez a véleményem. Megkérem Waszlavik Petőfi Velorexet, hogy költészetével fémjelezze a mai napot. Természetesen még mindig a Neotonügyben. Nagyon egyszerű a dolog. Waszlavik Petőfi Velorex verse. Igen rövid, de annál jobb."
Petőfi Welorex verse: Miért kell nekem mindig a Neotont néznem a TV-ben? A nagy faszt. Inkább összetöröm.
konf: "És mielőtt még a Ramones felcsendülne, merthogy ma kívánságműsor is van, egy teljesen Ramones stílusú dalt szeretnék elővezetni. Bár a visszaszámlálás egy kicsit fordított. Semmi tévedés ne essék, nem a Europe együttestől az Utolsó visszaszámlálás. Egy más szám, ami mindazonáltal viszont kőkemény. Sőt még annál is keményebb mint a kő, hard metál."
Székfoglalós nóta
konf: "Emberek, hát ne röhögtessük ki magunkat. (2x) Hát ne csináljuk ezt. Hát ne csináljuk. Háháhá. Nagyon jó. Az egész világ meg van hülyülve."
Daddy Cool
konf: "Motorizált nemzedék! Motorra!"
Motorizált nemzedék
konf: "1987. 1988. Honnan tudtátok? Köszönjük szépen. Marha jó, a pécsiek ezennel megerősítem, ugyan már mondtam, hogy ricsés terület, de megerősítem ebben a pozíciójában. Baranya megyét ricsés területté nyilvánítom. Tehát."
Kanászélet
konf: "Lacikám valamit gondoltál, valamit el akarsz játszani. Hívjuk meg azér mostmár az öreget, nem? kedves fiatalok. Hölgyeim és Uraim. A színpadra szólítom Miklóska Lajost. Spontán kialakuló vastapsot szeretnék ide. (közönség: La-jos!) Kéremszépen. Nem is, nem is tudok mit mondani, csak annyit mondok, hogy nem kell. Hányszor mondjam? Nem keeeel."
Nem kell
Bécsi A, Moszkvai B, Bukaresti C: "Ahogy legutóbb olvastam (?) halandzsa. Lajos. Kedves fiatalok. Szeretném, hogyha megismerkednétek egy...egy zenész életútjával. 1978-at írunk, amikor egy zenész a Beatricéből azt mondja, hogy szeretné a művészetét egészen összesűríteni, transzponálni egy pontba. Egy pont, egy egész pici kis pontba összesűríteni. És akkor nekiáll, 20 évig gyakorol. És 78-at írunk, amikor a Bécsi A megszületik. Miklóska Lajos volt az a hatalmas teljesítmény aki megcsinálta. Egy röviden szeretném megmutatni körülbelül mi volt az a Bécsi A. Tetszik látni, ez volt a Bécsi A kérem. Köszönöm a tapsokat. Na de Miklóska Lajos nem nyugodott ebbe bele, így volt? Így, így, így. 20 év kemény gyakorlás következik, és akkor egyszer csak megszületik a Moszkvai B. Jó, egy pillanatra szeretném, ah illusztrálnád. Egy fél hanggal följebb, ugye? Ez az. D. Érzed egy fél hanggal följebb Moszkvai B. De ő ebbe nem nyugodott. Mostmár többen azt mondják, hogy kérem két hangot is megtalált, két fantasztikus hangot. Akkor le lehet ülni nyugodtan a babérokra? Gyerekek nem. Nem lehet leülni. Újabb 25 éves gyakorlás következik, amikor megtalálja Miklóska a Bukarest C-t. És most megkérem Miklóska Lajos, hogy itt mindenki előtt próbálja meg nekünk ma este eljátszani. Bekötött szemmel Lajos. Bekötöttel nem megy? Lajos ne. Itt kérem most minde. Ugye kéritek bekötött szemmel játsza, eljátsza. A nép, a nép itt van tessék. Tessék nincs mese Lajos, ez sajnos, nézd legfeljebb beszarsz, de meg kell csinálni. Teljes csendet kérek. Lajoskám teljes csendet. Ez mit jelent ez? Kavarjál egy kis rántottát hátul. Úgy, gyere, teljes csendet kérek. Igen."
konf: "Hát Lajos. Mit mondjunk neked? Mit mondjunk neked mondd meg. A büszkeségetek vagyok. Lajos a mi büszkeségünk. Most meg nagyon boldog vagyok. Lajos te angyalföldi gyereknek születtél? Egy."
Angyalföld
konf: "Viszlááááát. Viszláááát. Hányszor mondják neked, hogy viszlát? Vagyis, hogy ki vagy rúgva?"
Viszlát
konf: "Mer 1987-ben született újra a Beatrice. És ahogy mondtátok 1988, a Beatrice jobb, mint volt. Nekünk az Erdős Péter úr elvtársa a Horger Antal úr. És akkor azt hiszem, hogy csak a Horger Antalt sértegettük szegényt, pedig ő nem tehet semmiről. Nem biztos, hogy Attilának volt igaza. Hát így szegény Horger le van cikizve. (?) mint a Petibácsi. Gyerünk, mi van!"
Születésnapodra
konf: "Jó volt. (3x) Jaj. Gyermeknevelési problémák. Hogy lehet nevelni ma korszerűen egy gyereket. Először is...felhívom a...gyerekneveléshez értők figyelmét mindenképpen gőzölt bükkfa, vagy ásónyél, esetleg...szőlőkaró, ahogy a Laci mondja. Ezeket szerzzük be. Esetleg ha nincsen jobb, hát egy kerítésléc, de a mai kerítéslécek már nem bírják, mer a gyerek nagyon kemény anyagból van. Nem t, eltörik rajta. Gőzölt bükkfa, esetleg ott ahol, valaki olyan helyen dolgozik, ahol csinálják ezt a parkettát. Egy hosszabb parketta is megteszi, de az jó hosszú, ne vágjuk el a lapot. Egy hosszúval. Gőzölt bükkfa nagyon jól bírja. Általában a gyerek állaga változik, nem pedig a bükkfáé."
Üss a kölökre
konf: "Megkérem Lugosi Lászlót, hogy egy őszinte vallomásba öntse bele az összes fájdalmát. Mér annyi bajom van. Itt van ez a kocsi. Tényleg van sok baja, de azér viccel, mer mán tényleg annyi baja van, hogy na szóval mindegy, na. Most nem akarom az apósomat meg mindent elővenni, mer akkor csak sze. Mer nekem is bebasz egyet, az biztos. Kéremszépen annyit szeretnék csak mondani, itt van ez a fantasztikus tehetségű Lugosi Laci, kéremszépen ez messziről jött, Alsónémediről jött ide. Azt mondja, hogy csak neked zenél. Ez nem másnak, csak neked. Teljesen magánvélemény. Kéremszépen rockzenész véleménye a világról, vagy rólad megfogalmazva a devianciáknak azt a specifikumát, amellyel a diferencia specifikálja. Önmagát. Önmagát. Ezt akartam mondani. A magában való művészeteknek a. Visszafelé fordulása önmagunkhoz. Konglomerációja található. Igen ez, így ezt én is így gondoltam megmondom őszintén. Így ezt így is beszéltük meg, most hogy jöttünk a kocsiban éppen erről beszéltünk a Lacival. S megszületett a dal."
Túl késő már (részlet belőle)
konf: "Ja ez nem az. Hogy, hogy nevetgélsz velem együtt. Ez nem az a nóta volt. Azér mutatom nektek, hogy figyeljetek, met. Nagy ravasz ez a Laci ám. De minket nem csap be. Gyerekek én is bevettem, megmondom őszintén. Olyan ez is. Sorry."
Csak neked zenélek
Nagyvárosi farkas
konf: "Kéremszépen megkérem Miklóska Lajost, a Budapesti Bunda Kórus vezetőjét...hogy kezdje meg a Magyarországra oly jellemző bunda szónak a kifejtését. (elkezdik) Gyerekek. Álljatok meg gyerekek. Itt többen azt hinnék, hogy szélesszárú köpönyeg, nyálazd meg a tökömet, az nincs benne. Az nincsen. Laci, van ilyen? Nem. Hát gyerekek ne disznólkodjatok, mert betiltom a bulit. Úgy leállítalak benneteket fiam, hogy megnézheted. Mi ez?! Melyik fütyül itten?! Fütyülni mertek?! Micsoda?! Figyeljél lemegyek és mindjár visszajövök egy pofonnal. (folytatják) Állj meg. Állja meg. Többen azt hinnék, hogy baszd oldalba, ez nincs benne. Nyomd oldalba. Gyerekek ne tanuljatok hülyeséget. Már megint valami külföldi rádiót hallgattok. Tessék tanulni. Mond meg Lajos hogy van a szövege. Nyomd oldalba. Miért kell csúnyán beszélni. Garázst hallgatjátok. Onnan veszitek a sok hülyeséget? (?)."
Bunda, bunda
konf: "Bunda Tamás. Neved ma Bunda Tamás 2. Bunda Lajos. Bunda Laci. Bunda Gazi. És Bunda Pali. És a kórust vezette Bunda...Kabát. Mostmár viccesek vagyunk. Kösz szépen, szevasztok, mára vége a bulinak marha jó. Szevasztok. Szevasz. Búcsúzunk, szevasztok. Sziasztok. Vissza! Jó kéremszépen akkor nem hagyjuk abba a nagy sikerre való tekintettel. Mostantól kezdve csak ráadásokat játszunk. Például ez a dal. melyik dal ez Lajos? Mit csinálsz te ott, iszol? Én. Mondok nektek valamit. Olvastam valahol, hogy a következő a...ha valaki vonatra száll és hazamegy, az marhajó. Há mér nem ülnek vonatra, integetnénk neki, hogy azok a boldog szép napok stb. Addig nem is tudja, amíg haza nem megy. Addig nem tudja. Hát egyszer hazamegy így fog integetni neki, hogy tillárom, tillárom."
Azok a boldog szép napok
konf: "Gyermek voltam mikor megszülettem. Nem ilyen (?) rockzenész. Egészen kicsi, kicsi gyermek. Lehunyt szemmel néha stb. De ez csak a bébiknek szól, ne értsd félre. Csak a egészen kicsikicsi bébinek az arcába. bele a kis cumikát. Hagy szopogassa. Na mi van mér nem kezdjük már? Visszhang? Visszhangot (?)."
Cumi az élet
konf: "Jó volt. Lajoskám gratulálok. 1988-ban mér kell engem folyton hülyének nézni. Ez már a 2000. év felé van, amikor a szarnak és a kárnak nincs gazdája. Na mi van? senki nem vállalja. Idetett egy ilyet, hogy prrr, ezt én meg egyem meg, mi? Aki hazudik az csal stb."
A 2000. év felé
Matematikus dala
Katicabogárka (jelszintesés a végén)
Hová mégy te kisnyulacska?
közönség: "Vissza!"
konf: "Ne kiabáljatok, hogy vissza, úgyis van vissza. Hát ej. Mióta vissza van. Az egész már vissza. Úgy ahogy van az egész. Szerintem Térden állva is van, akkor van a Rockandroll sztárnak születtem. Meg melyik Lajos? Meg a Kislánynak a bugyija. Azt még le is kell húzni estére. Ó minek él a olyan, hát ennyi ráadást el se birok. Ti meg nem mentek haza, ravaszok vagytok. Tudjátok, hogy ha nem mentek haza, akkor van ráadás. Kéremszépen hát most felsorolom, hogy milyen ráadások vannak akkor még egyszer, hogy tisztázzuk pontosan. Melyikkel kezdjük, Kislány bugyival, Térden állvával? Tegye föl a kezét, aki a Kislány boogie-t akarja. Nem? 15. Ki akarja a Térden állvát? 16. 16 volt. Látod Laci? Pont (?). Rockandroll sztár az nem is (?). A rockandroll sztár az nem is az jön most. Rockandroll! Nem, az nem jön. Nem, nem, nem, az nem jön, az nem jó. Hangulatilag nem illik ide most, nemnem. A Térden állva az ideillik, az jó lesz. De azt nem játszuk el. Háhá. Legyen a Térden állva, oké, igazatok van. Tényleg nem. Érted befizettem a belépőt, mostmár csak meghallgatom a Térden állvát. Figyelem. Egy, kettő, három. Ne csapjátok össze. ne csapjátok össze, nyugodtan."
Térden állva
konf: "Rockandroll sztárnak születtem. Jó nekem. Én sztár vagyok."
Kifakult sztár
konf: "Hopp. Hopp. Hopphipphopp."
Minek él az olyan?