1990. VII. 29.
Ózd

Összjátékidő: kb 86'
forrás: első generációs másolat

Kánkán/Jaj cica/Schneider Fáni
benne Laci: "Olyat fingott...majd el szédültem. De jó a kontroll. (énekli a Schneidert) Olyat rottyantott, hogy majd el szédültem."
F: "Hát jó szórakozást kívánunk mindenkinek a mai nagyon jó meleg bulihoz. Szerencsére szemből süt a nap is. Egy 1978-as régi blues jöjjön. Nem támadunk, hát támadni, há hova már? Támadni? Meditálunk, meg nézelődünk, szemlélődünk. Ismerkedünk a helyzettel. Meg a rendfenntartással. Megvagytok? Nem ti, ti persze, hogy megvagytok. Mi nem vagyunk meg, itt Lacibácsi még várjatok, egy beöntést adunk neki. Öreg bevette a vízhajtóit."
L: "Szellentek is tőle."
F: "Egy, két, há, négy, öt, hat."
Topis blues
F: "Köszönjük. Egy szép, csendes, nyugodt támadás, megfontolt, apró lépésekkel. Ahogy ezt az utóbbi években tanultuk. Táma."
13 fodor
F: "Álljatok, fotóznak."
L: "Mosolyogjál. Azta mindenit."
F: "Köszönöm szépen. Jól lefotóztak."
L: "Nem is tudom mér nem vagy te az Erik helyett."
F: "Még egy képet, a dobosunk is szeretné, hogyha. Ketten."
L: "Erik. A nagy Erik. Nagy Erik. (2x)"
F: "Öreg hobós. Gyere ide, na."
L: "Nagyon szép fotó lesz. A megbonthatatlan örökös. Barátság."
F: "Éljen Pálmai Zoltán és Nagy Feró megbonthatatlan, ideiglene, vagy ideiglenes az már nem. Ideiglenes is jó, az 40-50 évig eltart, úgyhogy. Na kéremszépen."
L: "Azér belegondolok, ez nagy pillanat volt. Amikor a cukrász, meg a."
F: "Várjatok, a főnök akar mondani, hát ő a menedzser és utána nem lesz pénz. Ráhaladt a kutya az emberre. Ember embernek kutyája. Ahogy mondták ezt. Támadás! Egy, kettő, há-rom! (elkezdik, leállnak.) Állj. Álljunk meg. Gyerekek, össze-vissza volt a támadás. Lent meg őrjöngést tapasztaltam. Nem lesz ez jó. Egy, kettő, há-rom!"
Jerikó
F: "Tankeső."
Matematikus dala
F benne: "Szevasz Sanyi."
F: "(elindul) Rendkívül szomorú, depressziós dal az elmúlt rendszerből. Azóta persze már mindenki boldog lett, ez csak, hogy milyen rossz volt abban az átkos...rendszerben."
Meditáció I.
F: "Ne halj meg Feró! A blues az 6/4-es, ezért most keringő jön. Az is 6/4-es. (elindul) Gyerekek, nem úgy van. Ez négybe ütitek. Tök más. Úgy van, hogy."
Túl az Óperencián
F: "Egy 4/4-es blues."
Kanászélet
F: "A 2000. év felé egyre divatosabbak ezek a dalok. A költő azt mondja nekünk, hogy a szarnak és a kárnak nincs gazdája. De ezt két évvel ezelőtt mondta, akkor, amikor még nem tudta, hogy a szarnak igenis van gazdája, hiszen mi lettünk a gazdája. A kárnak pedig a kommunisták. Je!"
A 2000. év felé
F: "Köszönjük szépen. A nagy melegre való tekintettel látom nagyon sok pancsoló kislány van itt. Úgyhogy elő is adjuk nektek a dalt, teljesen időszerű. Szólógitározik Lugosi László. (gitár indul) Belefulladt a vízbe. Asziszem ez bele is fulladt Lacibácsi a vízbe, mi? Laci mutass valamit már nekik, hát ne vicceljél. Mindjár, csak hangol a Lacibácsi. Megzavarta az a hamis hang. Újabban za. Kereken. Úgy van, közbe tessék nyugodtan berúgni. Na. (közönség ricsézik) Gyerekek. Ne izéljetek. Mindjár idegesítitek a Lacibácsit itten. Nyugodtan. Megdolgozza a dolgát. Na, nem hallok semmit, mer kiabáltok össze-vissza, hát persze, hogy hamis lesz a gitár ilyen zajba. Abszolult gáz van, ugye át kell vegyem az irányítást a csapatnak. Eljátszunk nektek egy rap nótát."
Hősök tere
F: "Köszönjük szépen. Megmentettük a helyzetet addig, amíg itt Lacibácsi szerelte a gitárt. Még mindig baj van. Lacibá? Akkor basszusszóló lesz, hogyha szarakodsz sokat. Jó meleg van itt, igaza van a kollega úrnak, igaza van. Mehet? Valamit játszunk akkor, amit akartok, játszunk már. Egész csapat! Vigyázz! Zászlónak tiszte-legj!"
Mint a mókus
F: "(megy) Há mit akarok még?"
Mit akarok még?
Kun Béla: "Jó napot elvtársak. Kun Béla vagyok. Nana. Puff. Hogy picsánrúgtak engem is. Hogy sülne ki a szemem. Pedig 133 napig...terrorizáltuk a lakosságot. Mit játszunk? Egy őszinte szó kevés, az őszinte szó nehéz. 1978-as dal. Pornográfia nélkül."
Térden állva
F: "Köszönjük szépen. Iszom nektek egy kis szódavizet. Látom, megszomjaztatok. Na. Most pedig egy 1978-as dal. Ó, megjött a Hobó, kérnék egy tapsot ide. Mostmár. Hobó. 3. 3 órája játszunk, és ti meg nem jöttök. Tartjuk a frontot itt. A Moszkva térre jár az 56-os villamos. Majd kapsz te itt mindjár gumibottal olyan villamost, hogy na. Na kérem, aszongya, hogy 1978-ban egy, mit? Cseréld át a gitárt Laci, addig szóval tartom őket. Ezzel a gitárral mennyi baj van, tisztára, mint egy szerelőműhely. Lesz Ramones, nyugalom, hát ne tessék kapkodni. Mindennek, a legfontosabb, hogy egészség legyen gyerekek. A többi nem számít. Tehát volt a '78, de volt egy, egy jó kis dal, amikor végre valaki...többen is, de azokat elvitte a rendőr. Azt mondtuk, hogy hányszor mondjam, nem kell? Még a nem kell sem kell. S aztán megszületett egy alapvető mű. Igenis lehet mondani ezeknek a rendszereknek, hogy nem kell. Sőt még egy másiknak is lehet mondani, mindegyiknek lehet mondani. Lassan már ennek is, ha ez így halad tovább. Mer olyan nagytakarítást csináltak, hogy tele vagyunk szarral. Hala, haladjunk. Most pedig közvetítem, hogy Lacibácsi mit csinál. Nézi a hangológépet kérem. Ha jól látom épp a G húrt húzza, ez a G húr egy nagyon veszélyes húr. Nem baj, mostmár itt a Hobó, ha nagy baj van, beszáll. Adjatok már egy rendes gitárt a Lacibácsinak. Itten babrál egész nap, szerel. Mindjár be lesz hangolva, addig én külön szórakoztatlak benneteket, eléneklem nektek Harangozó Teri egyik nagysikerű számát, a."
Mindenkinek van egy álma
L: "Hangolok még."
F: "Köszönjük szépen ott hátul is. Lacibácsi még aszongya, hogy hangol. Egy újabb dalt kell nézzek, a."
Járom az utam
F: "A szerzők...már az első mondatban leszögezik. Minden...eddigi társadalom története...osztályharcok története. Szabad és rabszolga. Majd befejezem."
Pancsoló kislány
F: "Na. Rosszul szálltam be. Onnan, a beütéstől csinálj, elnézést, idefigyeljetek, most mit álland, én is eltéveszthetem. Tessék, hogy van."
Pálmai: "Te is ember vagy."
F: "Tehát úgy van, hogy aszongya. Hogy. Onnan, hogy izé, hogy tududu-tududu, onnan tudom. Tessék."
Pancsoló kislány
F: "Köszönjük szépen strandoló állampolgárok. Szabad testvéreim. (visszhang) Ott hagytam abba...nem Abba, Boney M. A szerzők, az már megvolt, várjál. Minden eddigi...társadalomtörténete...osztályharcok...története. Szabad és rabszolga...patrícius és plebeius. Röviden elnyomók és elnyomottak. Örökös harcban álltak egymással. Ez a harc vezetett a társadalom forradalmi átalakulásához...kedves elvtársak. és ha én egyszer megérem, és amuri partizán leszek, háháháhá, akkor nektek jaj! Az apádat már elvittem Szibériába. De téged az Amurig viszlek. Partizánok! Mit csináltatok velünk? (elindul) Bejön egy bombázó a képbe. Elkezd bombázni."
Amuri partizán
F: "Nem keeeeell!"
Nem kell
F: "Tank jú. Most pedig a szocialista gyermeknevelés problémái, melyek máig begyűrűznek. Hiszen ti mindannyian szocialista módon nevelt fiatalok vagytok. Ha nem is lettetek igazán szocialisták, de véretekben van, hordozzátok a Kommunista Kiáltványt, ahogy az előbb mondtam. Láttam több kipirult arcot is a tömegbe, és bizakodó tekinteteket is észrevettem, ott a fa alatt is. Látom a fiatalember ott, a piros Hölgy mellett. Hát igen ott, ott, ott. Teccik tudni, hogy bizakodó tekintettel tetszett nézni a jövőbe. Sajnos nincs itt a Waszlavik Petőfi, aki tudja, hogy merre van a bizakodó jövő. Legközelebb meghívjuk és megmutatja. És akkor arra kell menni, aztán jóvan. Lehet, hogy itt a tó felé van. Az rábaszás. Na akkor, ott tar, ja. Most pedig...kicsit kikapcsolódunk a műfajból, szórakoztató műsort adunk, ez a stranddélután. Tulajdonképpen egy kis kemény zárn, elnéz, tánczenét, ahogy tetszik mondani. Kérem. Felhívnám a figyelmeteket, persze ti nem foglalkoztok kultúrával, Évanénit nem nézitek a TV-be. Mindegy, hát most majd én megmutatom, hogy milyen disznóságokat művel velünk Évanéni a Jojó című dal kapcsán. (elindul) Keményen!"
Jojó
F: "Gratulálok! Be kellett nyúljak."
L: "Rásegítettél. Hogy elmentem."
F: "Kérnék ide egy spontán tapsot Lacibácsinak, mer elég szépen elment. Rég láttam ilyen szép elmenetelt."
L: "Ej, de nagy lövés volt."
F: "Szevasz Egonkám. Mi van? Várjatok kicsit, Egon itt van, aztán megjött. Addig beszélgessetek, ismerkedjetek. Hát azért is van a koncert, nem csak úgy nézelődjünk. Lehet csajozgatni, mi újság? Melyik fütyül itten? Ne fütyülgessünk, kérem ne fütyülgessünk. Lemegyek a lapátnyéllel, olyat rádvágok fiam. Hát hiába beszél neked az ember?! stb."
Nem nekem tanulsz
F: "A gyereknevelésben egy öröm van...amikor megcsinálod."
L: "Az igaz."
F: "Elő a lapátnyelet. Üsd agyon a kölköt nyugodtan. Nekem három van. De annyira életképesek, nem bírom agyonütni őket. Pedig minden nap verem az asszonyt, ütöm a gyereket. Ennyi lapátnyél már nincsen."
Üss a kölökre
F: "Köszönjük szépen. Korsó sört ilyenkor? Nagyon meleg van. Megfázol, aztán tüdőgyulladást kapsz. Nem szabad inni. Csúnya dolog az ivás. Nézd meg apád is hogy néz ki. Lacibácsi, nincs valami ötleted?"
L: "Meditáció. Motorizált nemzedék."
F: "Jó."
L: "Meg a farkast."
F: "Hát jólvan."
L: "Akkor most melyiket játszuk?"
F: "Lötyögünk. Lötyögünk itten. Lötyögünk kérem, nagy a lötyögés itt. Nem lesz ennek jó vége."
Nagyvárosi farkas
F benne a hosszú intró alatt: "8 óra munka. 8 óra pihenés. 8 óra szórakozás. Rabok lesztek, vagy szabadok? Rabok. Egyhangúlag zúgjátok rá. A kommün...ezért kötelet adott."
F: "Tankeső. (2x) Kéremszépen búcsúzóul. Mit mondasz? Még egy tíz percet kell szenvedni itt. Jóvan. Mostmár ezt kibírjátok, mi is kibírjuk valahogy. Ebből 3 percet elgatyázunk, akkor csak 7 perc. A 7 pe, milyen motorizált? Ne idegeskedjél már Zsöcibácsi. Motorizált, hát. Nincs is motorjuk, milyen milyen Motorizált nemzedéket? Tudod milye van ezeknek? Riga. Komár, Verhovina. Ez a 3 szar."
L: "Meg Jawa Pioneer."
F: "Ez motor neked? Tegye föl a kezét, kinek van Kawasaki? Tátrai, te vedd vissza a kezedet."
L: "Kava. Mid van, Kavád?"
F: "Kawasaki. Ott egy kawaszakis. Ott egy tessék, egy. Ne, Kawasaki, a. És a kilót, amit kértél? Azt se látom. (zúg a motor) A motorok zúgnak. Lugosi László motorzúgást mutat be gitáron."
L: "Gyújtást állítok."
F: "És felbőgnek...a Haerly Davidsonok. A Jawák. A Komár Lacik. (táncoló fekete lakcipő) Ez nagyon szigorú."
Motorizált nemzedék
F: "Köszönjük. De a sok féreg az agyamra megy stb."
Zártosztály
F: "Mi jön? 13-ig számolunk. Általános iskolát végzettek és vezető politikusok négy, négyig elég, vagy ötig elszámolnak. Nyolcnál vagyunk és ott hátul meg teljesen teljes a lazulás. 1. (13 fodor) Elég népiesek voltunk az MDF meg lesz elégedve."
L: "Csujogattam nekik egy kicsikét."
Angyalföld (félbehagyják)
F: "Mi a szöveg, Lacibácsi? Gyerekek annyira jó volt ez a csaj, hogy abba is hagyjuk, szevasztok. Helló. (2x) Itt a Feró. Szóljál már neki. Azta a mindenit. Hozzátok már vissza. Ilyeneket hagytok elmenni? Besötétedik, oszt egy kis tapi, meg minden. Azta mindenit. Micsoda rottyantót visz. Még adunk egy szórakoztató számot, mivel nagyon akarjátok. Ez itt a kalapács. Ez a része ez itt, ez a fehér, ez a nyele, ez fönn ez a fekete, ez a feje. Ha meleg a vas, akkor ezzel így csapkodjuk és egészen lapos lesz. Egy másik szerszámot szeretnék mutatni, ez a sarló. Városi gyerekek vagytok, ezér elmondom nektek, ezzel lehet a füvet sarlózni. Tehát mind a kettő munkaeszköz. Lehet vele dolgozni, ha összerakjuk, akkor lehet lopni a napot. De jönnek a boldog szép napok. És remélem elviszik magukkal. Vagy hagyják itt, aztán majd dolgozunk."
Azok a boldog szép napok
F: "Tankeső. Hölgyeim és Uraim, további jó szórakozást kívánunk önöknek, reméljük jól kimulatták magukat. Most aztán tessék."
Kisnyulacska