1990. VII. 31.
Balatonföldvár

Összjátékidő: 115:24
forrás: anyaszalag

közönségből: "Ott a Feró."
Kánkán-Jaj cica-Schneider Fáni
közbekonf: "Nem ellopni. Kincstári. (?). Majd fogsz."
konf: "Jó estét kívánok a nyaralni vágyó dolgozóknak. Hölgyeim és Uraim...egyre kevesebb a pénzünk, ezt mint közönség számából is. S egyre kevesebben vagyunk a Balaton mellett. Ez érthető, ugye mostmár 60 Ft egy lángos. 400 ha. 400 Ft egy bableves. 100 Ft egy comb, verébcomb. Úgyhogy most...a Dreher az mennyi? 60? Annyiér nem érdemes szomjasnak lenni. Emlékszel, mikor egy pengőért mennyi mindent lehetett venni? Még mikor lézertankos voltál, tudom. Úgyhogy mindjár megajándékoznánk önöket egy, titeket egy dallal. Amelyik a strandolók egyik kedvenc dala. Emlékszem mikor az apám gyerek volt, akkor volt ez nagy sláger. Az volt a szövege, hogy...ö itten látom gyerekek is vannak, úgyhogy kicsit elkenem a mondanivalót. Tehát hogy...hogy ö, hogy a, azt nem érti nagyon a gyerek, hogy a strandon a néni miért sikít, ha véletlen a labda épp egy bácsira így puff ráesik. Azér nem akarom megmutatni miért, de ezt. Mer ugye a (?) biztos így vakarja és megnyomja. Evvel az ujjával. Gyerekek is figyeljenek, mer ezt megjegyezhetik, oszt egyszer nagy lesz, akkor rájön, hogy na mér mondta ezt a Feri bácsi ezt a sza ujjával. (?). Kezdődjék kérem szépen a...szórakozás és a művelődés egyben, ugye mer azér ez kulturális misszió is."
Pancsoló kislány
(vágás)
konf: "Köszönjük szépen Hölgyeim és Uraim. Most pedig szórakoztató műsorunkat folytatva...ugye az előbb egy két kunsztot mutattam be két labdával...három labdával azér nem tudom bemutatni, mer nincsen három labda. De kettővel is lehetett látni ezeket a figurákat ugye. Megmaradt már ugye a harmadik lassan ott készülődik ott lent. Ah eh jaj ez a. Vigyázz, vigyázz gyerekek ne viccelj itten. Hát én a pocakodra mondtam. (?) ötös fociban. Lazán tartom. A sörizmot. Na várj egy kicsit még egyszer megpróbálom ezt a izé mutatványt. Tehát aszongya ugye az a poén benne, hogy itt végigmegy a labda. Egy érintés és itt folyik le. Hát nyilvánvaló. Ha nem azt látjátok, akkor rosszul láttok. Tessék. Mindenki rosszul látta. Ennyi vakot...egy rakáson. Na jó volt Most pedig kéremszépen egy kis...hamisítatlan blues muzsika következik. Minekután ennyire jól éreztük magunkat. Hát ennyi szúnyogot, meg bogarat. Amióta mennek ki az oroszok egyre több a bogár. Hogy jut ennyi hülyeség az eszetekbe. Megmondom őszintén neked, ha te normális vagy, akkor itt senki nem az. Na jó akkor. Nem, csak ennyire szereted őket. Már mindenről ez jut eszedbe. Majd mit mondtál, címet? Nem tudom, blues. A blues mondtad. ja be kell számolnom. Egy, két, há, négy, öt hat. Mivel gyerekek vannak ezért megmondom, hogy ez egy angolul fucking blues."
Topis blues
konf: "Össze vissza van, nem jó így, nem jó. Gyerekek ez nem jó. Kodály Zoli bácsi ezt már nem hallja meg szerencsére, de...komolyan mondom ez így nem. Egyszerre kell. Határozottan és amikor így csinálok, akkor mit. Elkapom a végét. Na majd: Höööööö. Így van a vége. A dobos is tudja, tessék. Három négy. Úgy van. na ezt látod ezt megérhette volna. Pördült egyet az öreg. Na kéremszépen most pedig egy...egy nagy sikerű dal következzen kimondottan a szórakoztató jellegű műsorból. A kétgolyós jojóból. Mi egy golyóval fogjuk csinálni. Menj már innen, mennyi repülő van itt. Jojó? Nem még ne játszuk a jojót, még korai nem? Még korai még Éva nénivel foglalkozni. Jó, hát akkor játszunk mást valamit. Itt vannak a rádiósok vigyázzatok. Szeretettel üdvözöljük a rádió millióit, a...integetünk is nekik ők. De sajnos nem látják. Ez nem kamerás téma. Nem kamera? Nem. Akkor mit fog ott annyira az a manus. Hát nem tudom, de ez pisál vele. De hogy áll fölfele. Kéremszépen. Itt szeretnénk megragadni a alkalmat...a...(Torgyán József paródia) a bolsevizmus a mindenit. És a mi kormányunk, amit mi támogatunk azonban és most aztán a magyar nép minket megválasztott. Az első (?) leszögezi. Minden eddigi társadalom története osztályharc volt. (?). Ennyit a képviselőkről. Támadás! Egy. Kettő. Három."
Jerikó
konf: "Nagyon szépen köszönjük ott hátul is a tapsokat. És...ö...jutalmul eljátszunk egy nagyon szép dalt. A mindenkinek van egy álma, az enyém te lettél kezdetűt. Annak idején ezt Harangozó Tercsi énekelte még nekünk. Nagyon örültünk neki. Utána pedig a gyerekeknek a Vukból egy részletet. Azt nem, nem baj nekik gyerekek akarjátok a Vukkot? Ti is akarjátok, na azér mondom van benne egy két jó duma. Például amikor azt mondja a Karak, hogy nem vagy buta, csak keveset tudsz."
Mindenkinek van egy álma
konf: "A...nagyon szépen tercelt Lugosi László. Hát szép volt Laci bácsi, megmondom úgy, ahogy van. Jó meleg volt, ha nem (?). Kicsi Vukból is egy részletet? Hogy van a Vuk, Laci? Na dúdold előre egy kicsit. Igen úgy van. Hogyis van? Jött, lát, győz Vuk."
Vuk
konf: "Várjál. És nézd meg és közben tényleg ezt csinálta. Óriási balos mérleg. Majd tartod magad. Hopp egy. Mindjárt borul. Egyszer (?). Nagyon szép. De rég sikerült. Folytasd. Kérnék egy spontán tapsot jaj. (?). Csapat vigyáz. A zászlónak tiszteleg."
Gyerekkorunk legszebb dalai
Mit akarok még?
Kun Béla
konf: "Jó estét elvtársak. Kun Béla vagyok. (közönségből: "Gyere ide.") Hogy picsánrugtak. Hát itt még Bélának se érdemes lenni."
Matematikus dala
konf: "Let's fucking some. Magyarul egy kiközösült nóta. Szépen mondja. A gyerek miatt. Mer ilyet nem mondhat, hogy kibbbalhézom."
Meditáció
konf: "(közönségből: "Ne hallj meg Feró!") Spontán bekiabálásokat hallunk. Ne hallj meg Feró címmel. Derültség a nézőtéren. Az ellenzék soraiban is. Újabb produkció, az előbb már egész jól ment. Kicsit kérném, hogy egy kis aláfestő izé, ilyen...(?). Most figyeljetek. Már majdnem ment az előbb. Európába vezető úton vagyunk. Ha most bejön, akkor irány Európa. Ingersdorfba megyünk először. Hát ha ilyen sikerem van ennyi pénzért. Ez már Európa lesz, már látom. Laci látod, hogy elején még nem ment és most hogy ment? Megpróbálom még egyszer ezt a csúsztatótsat. Hátha magától megy. Már itt esett le. A végire meglesz...és itt van a kezembe. Itt esett le és itt van mégis. Na mindegy. Elemér dolog. Na kérem akkor most tovább szórakozunk. Én jócsávó vagyok ez a lényeg. Ebbe igaza van. Itt kérnénk egy kis tapsot, spontán alakul is. (?) kérem. Hölgyeim és Uraim. Ezennel Nagy Feró átadom a jócsávó érdemrendet. Viseld egészséggel. (közönségből: "Köszönöm szépen.") Jól van öcsém, derék nagy barack és nagyot nőj. Nemsokára egy G-molt fogok meg. Most pedig Laci bácsi elének, elénekel nektek egy demagóg dalt. Azt énekli csak nektek zenél, ti ezt könnyes szemmel higgyétek el neki. Aszonta, hogy az egész nép őt választotta arra - nincs ott - tényleg higgyetek benne. Laci bácsi akkor most szépen add elő. Itt a lehetőség, hogy a magyar népnek megmutasd. Nem túl mély ez a gitár? A basszusos, vagy a szólós? Valami rugó érintkezhet ebbe a gitárba, mer ilyen hangos. Így jó? Addig itten egyérintőzünk, meg lasztázunk."
Csak neked zenélek
konf: "Most itt fog énekelni, itt magasan. A művész nagyon szenved. A magánytól. Izgalmas már több helyen vág? Most mit csinál? Itt már elmérgesedik a...mit is fogtál? Még mindig jobb mint egy szarvasbogár. Egy szovjet gránát. Figyeljétek meg a művészt. Hogy elkezd üvölteni, mint a farkas. Figyeljétek meg. Én már ismerem ezt a művészt. Morginális. Tudtam, hogy ezt fogja. Ez a farkas lesz. (?) társadalom (?). Éljen...és virágozzék... a szabad...népköztársaság. Tiéd az ország...magadon uralkodsz. Ideiglenesen...ihaj csuhaj."
Nagyvárosi farkas
Katicabogárka
Járom az utam
konf: "Politikai továbbképzés következik. Kéremszépen...ez itt a kalapács. Látom nagyon sok városi ember van, ezért ismerik ugye a kalapácsot. Amit fogok, az a nyele, itt fönn ez a fekete, ez a feje. Ezzel kell verni a vasat és amikor meleg, akkor egészen kilaposodik a dolog, mint a művészet. Kéremszépen ez pedig - városi gyerekeknek mondom csak, mindenki tudja - ez a sarló. Félhold! Mikor voltak a törökök? Hagyjad már. Azóta már voltak németek is, oroszok. Hát hagyjad már, nyugodtan. Itt van ez a sarló kéremszépen, tehát ezzel is, mind a kettővel munkát lehet végezni, ugye ezzel lehet vágni a búzát, vagy a füvet, amit akarunk. Tehát mind a kettő munkára szolgál, de ha összerakjuk, akkor lehet lopni a napot. Remélhetőleg jönnek a boldog szép napok. (?) a szerszámok, amire valók. És azt fogjuk énekelni hogy. Nem kell rózsa. Nem kell kapkodni vele. Hej te bunkócska stb. Ez házi feladat volt gyerekek. Ezt tanultuk Ez a...hátul is lehet. A gyereket is meg lehet tanítani. Mit tudom én? Hátha még lesz munkásőrség. Jókedv, mulatság. Mennek haza...ha igaz."
Azok a boldog szép napok.
konf: "Most pedig egy kétgolyós jojó. Vagy kétgombos bocsánat. Ez gombbal van a jojó megcsinálva. Éva néni nemrégiben ezzel fertőzte a fiatalokat a Magyar Televízióban. Amit nem is értek meg, hogy mér kell ilyen erekciós dalt...régebben reakciós dal volt, de most erekciós dal."
Jo-jó
konf: "Éjojojó. Ripityom. Laci bácsi...ezennel gratulálok neked. Kis spontán. Gratulálok Laci bácsi. Régen láttalak ilyen szépen elmenni. Így kéne elmenni minden kommunistának. Hát ez...szegény ruszkik. Jaj szegény, mi az, hogy szegény. Kommunisták ez olyan jó érzés. Jó, jó. Utána meg elvisznek. Az se rossz. Sörözni. Világos? Mint a Kőbányai. Most nagyon kimulattátok magatokat, ennyire nem kell azér nevetni. Mindegy fő az egészség. Bizony. Az legyen. Öregre hallgassatok. Bizony. Inkább az jöjjön ki mint a URH. Ja. Vagy a Pantomim. Előveszi a pisztolyát. Amíg jön. Nem ütsz egy ilyet? Gyerekek tele vagyok szúnyoggal, mi vagyok én, rakás szar? Mer vért adtak, biztos. Én nem adtam vért. De ők neked. Megszakadt a fonal, pedig hogy emelkedett a hangulat már majdnem fönn voltam 25% között az inflálódás ment vissza. (?). Lement a hangulat Lacikám. Egy 25%-ot esett. Visszaesett pedig végig megígértük, hogy egy nagytakarítás lesz. (?) a szúnyogot magamról. Azt mondja. Csináljuk már tényleg Laci, kéne csináljuk. Vagy nem? Csináljuk, Laci? Kéne csinálni. Azt a Zsöci, hogy nem kell. Szomjas vagyok. Szomjas. Öreg szomjas gyerekek, nem úgy van ám. Dógozok meg vagyok feszülve. Ezt még egy. Meg van izzadva az öreg. Éreted? Már el is mentem. Minden volt. Cigit is lenyomtuk nektek. Inni senki nem ad? Vigyázzunk, kamerával fölveszik. Nézd meg ott van, ni. Milyen kamera? Meglátja felséged, hogy hogy elmentél. Akkor nyomod be, hogy na akkor többet menjél haza az asszony. Tényleg gyerekek annyira jól érezzük magunkat, ti nem tudom, hogy hogy vagytok, de mi mennénk is haza már. Szevasztok. Nem ez nem így nem elég. Vissza. Vissza. Nem bírok ellenállni nektek. Mi akkor még játszunk tovább. 1978-ban még hihetetlen bátrak voltunk és ma már nagyon bátran nézünk a múltba. Bárkit merünk szidni régről, csak az újak közül nem merjük őket bántani. S akkor egyszer belevágtuk a rendszer pofájába, hogy nem kell. De nagyon bátran. meg is kaptuk...a beosztásunkat. Kéremszépen a (?) mögött a menedzserünk az a szakállas, nézzék meg szimpatikus. Hogy ne mondjak mást. Ne mondjunk. Én mondtam. Olyan szimpatikus. Mint a Mikulás bácsi. Ne gyerekek, nyáron Laci ne Mikulásozd le a főnököt. Hát igaz, hogy ez ciki. Nyáron Mikulás, ilyet mondani. Jól van Rumcájsz. Nagyon élsz. egy kis tapsot adj. Mi vagyunk a csibészek. Még mindig azt mondja mi vagyunk a csibészek, de ő a Rumcájsz. Látod. Látja Lacibá, milyen sikere van? A család együtt van azért. Hiába, aki szervez. Ő az egészség. A gázsi. A gázsiemelésről gagyogott itten. Nem nyal nagyot. A nyelve kilóg. Akkor. Na jól van akkor szevasztok, kösz szépen. Nagyon, nagyon tarolingoljátok meg, megdicsér. Ezennel...dicséretben részesítelek benneteket és ünnepélyesen eljátszuk nektek a Nem kell című dalt."
Nem kell
konf: "Egy út van előttünk, melyiket válasszuk? A költő ahogy mondta...egy gyerekdalból egész komoly dolgot sikerül kikerekítenie...szerénytelen személyemnek. Cumi az élet, cumi a tánc. Ne sírj bébi...hát keményen, cumizzál. Hallgass már úgyis szivatnak, úgyhogy tök mindegy. Ezt az egy út van előttünk. Micsinálnak? Tegnap voltunk. Mi az, hogy micsinálnak? Szivatnak Zoli bácsi. Mint a szegény katonát. Meg a pici bébit is mer ugye a nyűgös, a szájába kell nyomni a cumit, nincs mese. Csócsál, megnyugszik. 20 éves korába is (?) téma. Távozz te pföj disznó. Hát Rózsa Sán. Távozz tőlem sátán. Keresztet dobtam már rád."
Egy út van előttem (Cumi az élet)
konf: "Cumizzál. Hát mér kell engem folyton hülyének..."
(vágás)
A 2000. év felé
Túl az Óperencián
konf: "Hát hiába beszél neked az ember? Há mikor jön meg végre az eszed?! Sírba teszed stb..."
Nem nekem tanulsz
konf: "Taps helye. Leülök egy kicsit hátra tárgyalni, megizzadtunk, elfáradtunk. Peti itt van? Hol van? Maróti. Szolgálati közlemény. Maróti Pétert várják a trombitaállásban. Na. Nanana. Jaj Lacibá. Ne csináljon már ilyen zajt itten. Hagyja már ezt a. Idős ember maga. Most pedig eljátszuk a...Dzsungelharc című dalunkat. Verhovina. Riga. Komár. Babetta. (?). Ennyi szar motor. Kawasaki. Azt a."
Motorizált nemzedék
konf: "Angyalföldi gyereknek születtem, szeretem a várost, mert felnevelt."
Angyalföld
konf: "Egy szép csendes dal következzen. A gondolat előtt a szó csak térden állhat."
Térden állva
konf: "Partizánok. Hol vagytok? Partizánok hol vagytok? Hol vagytok amuri partizánok? Valahol az aluljárókban. Én mikor kicsi voltam, mindig partizán akartam lenni. Nem tudtam hogy...ez lesz belőle. Veteránok. Partizánok. (?)."
Amuri partizánok
konf: "Ez mi volt a vége? Robbanás. A végin fölrobbant az egész. (?). Hát. Csak nem robbant. Mi? Hogy csináltad, hogy volt ez a robbanás? Hó és gitárral ezt el lehet játszani? Mutasd. Há nem tudom mit szóljak. ha Lenin hallaná nem örülne neki. Mondaná Herli Dévidzon. Agyadba lüktet a város és a zaj. stb."
Hősök tere
konf: "Dejána. Bocsánat, ez magyarul van. Diana. 54 Ft. Energiatartalom 244 Kj. Uuuh, az tele van akkor zsullal. Köszönjük szépen...hogy nem a fejünkhöz vágtátok. ja istenem, jöjjön Lacibá. Üljön egy kicsit le, mer látom megvan maga is roskadva. Háháh. Azt mondja én is. Na kérem. Teccik látni...hogy halad a buli. Mit? Dobolni akarsz egy kicsit? El vagyok fáradva. Kifújjam...dobolnál egy kicsit neki? De őket nem érdekli. Há mindegy mit játszunk. (?). Ó, te várj egy kicsit Zolibácsi. Ez marhára bozontos volt. Egyszerűbbet? Egyszerűbbet nem tudsz, amire táncolni lehetne. Ez olyan művészi volt nagyon, nekünk magas, legalábbis nekem itt a faterral, aki itt ül mellettem. Elpattant egy húrt azt ismered. Elpattant egy húrt tudod? A rollosoktól. Akkor játszd el. Énekelni is akarod? Valami, valami diszkósat. Tartsátok oda neki a mikrofont ott valaki. Egye most magánszóló jön. Addig oda is adom, diszkósat akar, mondja a srác. Mindjár megnézem."
Fürdőkád jellegű ének á lá Palmer Zoli
konf-magánszám: "Hát ilyeneket szoktam otthon játszani. Maradj mééééég. Jól kijött a hangom? Ilyeneket énekelsz otthon? Aszittem, hogy te metálos vagy. Hát én metálba énekelek. (közönségből: "Ő ricsés, nem metálos.") Hát én lehet, én még nem láttam. Most tiszta ciki ez, most elrontottuk a hangulatot. Idáig fönn volt a hangulat, megígértük a végén, ebbe az évben 18%-nál magasabb hangulat nem lesz. Most mit csináljak, berúgom a labdát nektek. Idáig mindig ment. Merre rúgjam a labdát? 11, tizenegyesrúgásokkal felhozzuk a hangulatot. Spicak. Spicak. Taktusosat kéne játszani valamit. Témásat, érted. Azt? Jó taktusost. Jó, taktusosat. Minek élek én? Hogy húzzuk az időt. Azt a rohadt életbe. Nem igaz, hogy nem érzitek jól magamat. Minek él az olyan? Megjött a labda. Kellett egy (?) a tutti. Helyreállt. Most jó a cájg. Mi vagy te elektroműszerész? Csapkod, oszt vége. Meghalt legalább kétszer. Nyugodtan csak, nem kell, különben lehet elégedetlenkedni is ám. Úgy lehet. Jól van, még menjen. A zenész anyját nem szabad szidni, mindent lehet. Mit nézel fater, mit nézel itt? Azt mondták, azt mondták. Húzd az időt. (közönségből: "Zenét!") Én bemondtam az időt. Jól van, csak a labda volt."
Engem már nem tutujgat senki
konf: "Ezt meg kell tanulni. Ezt nem tudom. nem tudtad ezt? Hallottam már, de nem. Bikinivel játszottuk öt évvel ezelőtt. Több. És a izére emlékszel még, hogy a Hegyek között, völgyek között zakatolavonat. Ja várjál mer buli van most itt nem lehet izélni."
Dolina
konf: "Tessék. Ez már volt a bunkó. Tessék valami jót játszunk. Másikat most eszembe jut mindjár várjál. Kislány vigyázz stb. Ma már nem játszunk kemény zenét, ma már csak puha zene van. Kőkemény tánczenét játszunk. Megkérném a zenekart, hogy adja meg a hangot."
Ott ahol a hatos megáll/Lenn a Duna partján lakom/Reszket a hold a tó vizén
benne: "Nem jó. Nem jó (?) találni. Jó volt? Laci jó volt ez? Nem volt jó mer...nem jó. Mér nem volt jó? Mer nem jó. Ez se megy? Már nem megy semmi. Akkor hogy menyünk Európába? Kocsival. A ezeket rúgjuk ki ezt a kettőt...s alakítsuk meg a dursmars duót. Dursmars duó. Há már Betli van. Én meg a (?). Lenn a Duna partján lakom stb. reszket a hold a tó vizén stb. Támadjatok fel bazdmeg hát mindent, hát lázadjatok fel veletek mindent meg lehet csinálni? Hát e. D-be vagyok. Minek él az ilyen, aki nem tudja stb? Így, ahogy mondja. Persze, majd oda (?). Minek mondjuk annyit? Bemondom ezt is, meg azt is. Végre komoly dolgok vannak Lacibá és akkor maga itt elhülyüli. Hát tudják. Hiába, mikor az ember már öreg lesz és hülye, az már nagyon borzasztó. Jó, hogy rám nem fogod, hogy szellentek. Egyet mondok magának Lacibá, ne vénüljön meg. Hopp. Hopp. Hopphipphopp."
Minek él az olyan?
konf: "Üss a kölökre a lapátnyéllel, jó nagyot sózz oda. A gyerekben úgyis csak egy jó dolog van...amikor megcsinálod."
Üss a kölökre
konf: "Egy. Két. Egy, két, há, négy."
Kislány boogie
konf: "Hölgyeim és Uraim, ez csak rock and roll. Ezt tilt be senkit, nem is akar megdönteni semmit. Ez simán csak csak rock and roll. De annál bosszantóbb."
Ez csak rock and roll
Hová mégy te kisnyulacska?
lekonf: "Hölgyeim és Uraim a Beatrice zenekar egy humánus zenekar. Nagyon nagyon szépen köszönjük az önök segítségét azon, hogy eljöttek, megnéztek bennünket. Lehet, hogy szórakoztak is. Kéremszépen nagyon szépen köszönjük, hogy eljöttek. (közönségből: "Nagyok voltatok Feró!") Basszusgitárnál Zselenc Zsöci László. Pálmai Zoltán dobok. Lugosi László szólógitár. Szerénytelen személyem Feró."