1990. X. 12.
Győr, Vasutas MH

Összjátékidő: 101'01"
forrás: anyaszalag

XX. század
Feró: "Jeje! Jó estét kívánok. nagyon szépen köszönjük, hogy ilyen sokan jöttetek. Ezért egész Győrt és környékét dicséretben részesítem. És egy régi-régi dallal emlékezzünk erre az alkalomra. 1978-ban előkerül egy zenekar a semmiből, amikor itt még minden tiszta vörös és azt mondja, hogy: Nem kell!"
Nem kell
F: "És nemrégiben sikerült egy...egészen új dalt is írnunk, az elsőt leszámítva, amit ma már játszottunk. 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás. Az uralkodó osztály kéremszépen 100 évvel ezelőtt ezt ígérte. Még a párizsi kommün alatt. Dehát ebből a 8 óra munkából nem lett semmi. mennyit dolgoztok mostanába? Vagy semmit, vagy sokat, hát igen, ez az. Lehet választani, vagy semmit nem csinálok, vagy valamit. Így vagyok pontosan én is, dehát ne törődjetek semmivel. 8 óra pihenés. 8 óra szórakozás."
8 óra munka
F: "A motorizált nemzedék, 1978. (elindul) Produkció. Verhovina! Riga! Ennyi kibaszott szar motor. Evvel Európába? Hát meg van hülyülve az MDF."
Motorizált nemzedék
F: "Ez egész jó volt, köszönjük szépen Hölgyeim és Uraim. Remélem mindannyian jól érzitek magatokat, ezért jöttünk. Szórakoztató missziót teljesítünk. Itt Egerben próbálunk benneteket szórakoztatni. Jól szórakoztok? Ennek örülök. Lacibácsi, látja jól szórakoznak a fiatalok. Mit akarsz mondani? Aszongya Laci, hogy Győrbe vagyunk, igaz ez?"
Laci: "Igaz ez? Ti győriek vagytok? Igen?"
F: "Nem vagytok, hát itt nem Győrben vagyunk, hát nem Miskolcon vagyunk?"
L: "Nem."
F: "Nem? Hát te miskolci vagy, hát nem ismerted meg a várost?"
L: "Mely felnevelt."
F: "Akkor most hol vagyunk gyerekek, há döntsük el."
L: "Győrbe vagyunk. Ez biztosan, hogy Győr. Ismerem már egy csomó győri arc."
F: "Azt mondja a Zsöci, hogy Miskolcon. Hát a Zsöci azt mondja Miskolcon."
L: "Győrbe"
F: "Hát te hol vagy Lacibá?"
L: "Nem Egerbe az biztos."
Zsöci: "Maga alatt."
F: "Így nem tudok játszani, menj már innen! Ne zavarjatok meg. Hát nem lehet megcsinálni a műsort, össze-vissza hülyéskednek itt."
A matematikus dala
F benne: "Szevasz Béla."
F: "(elindul) Hol vagyok?"
Zártosztály
F: "(elindul) Reméljük mostmár mennek. Haza a faszba. Nem a faszba, bocsánat. Haza a Szovjetunióba. Ahogy a Beatles mondta: Back In The USSR."
Katicabogárka
Járom az utam
F: "Hát ez nagyon szép volt. Énekeljük el őszintén, büszkén."
Ó, a Beatrice
F: "Hát bizony, így, ahogy mondja Lacibácsi. Nagyon jól mondja Lacibácsi. Mit játszana Lacibá? Jerikó? Jerikóóóóó? Támadás. 1, 2, há-rom!"
Jerikó
F: "Óh yeah. Kéremszépen Hölgyeim és Uraim. A következő dal egy nagyon furcsa dal. Amelyet ha most eléneklünk nektek nem baj, hogyha nem értitek félre. Kéremszépen ez a dal arról szól, ne verekedjetek már. Héj, héj, héj, héj, álljatok már meg. Na nyugi, fogjátok már meg őket, hej. Héj! Fogjátok már, ne hülyéskedjetek már gyerekek, há nyugalom. Nyugalom, nyugalom, magyarok héj. Férfiak és asszonyok. Hallgassátok Koppány vezért. Ne basszatok már komolyan, ne verekedjetek. Héhéhéhé. Béküljetek ki. Várjatok, béküljetek meg, fogjátok meg őket, ne gyerekek, ne, nem kell. Nem kell. Szeretnék szólni nektek, hogy a Beatrice mindenféle, mindenféle rockandroll műfajt a testvérének tekint. Senkivel nem akar veszekedésbe lenni. Szereti a, testvérének tekinti a heavy metált, a punkot, az oi-t, mindegyiket, ne veszekedjetek, nyugalom. Hát ez a 10.000.000 ember is egymás torkának esik, akkor mi lesz? Szerintem vasárnap menjetek el, szavazzatok. Hallgassatok a szívetekre, komolyan mondom. Hát a többiek, azok (cumihang). Érted. Itt...Orbán Viktor kiáll és olyat mond. Összes kommunista leadja az igazolványát. Ne röhögjetek mert az MDF is leadja, ott is van még egy-két párttagsági könyv. Egész komoly piros könyvek vannak ott is. Hát nézzétek meg az új rendőrfőnököt. Az se normális. Ne törődjetek semmivel. Jövőre megrendezzük azt a nagy fesztivált, amelynek a címe, ugye, amikor a barátaink elindulnak az utolsó barátunk is jól hazamegy a franca. El fogjuk énekelni nekik, hogy há búcsúzunk szépen Iván, aki. Így ahogy mondjátok, remélem itt vannak az Aurórások. Tehát jövőre kéremszépen Európa hírű koncertet szervezünk, még hogy hova, azt nem tudom, de itt lesz Magyarországon. Búcsúztatjuk a mi kedves barátainkat. Még integetünk is nekik. És Natasa leveleit is visszaküldjük, ahogy benne van a nótában. Ne tépjétek el ezt a mikrofonzsinórt. Na. Megbékültetek már itt rendbe van minden? Ne verekedjetek. Kérlek, ne. Nem, nem árt egy kis mozgás, csak ne legyen komoly a verekedés. Egy pici kell, mer az ember egy két fogát elveszti, egy kicsit odasóznak neki, aztán hazamegy egy naplementével. Az kurva jó, de komolyan ne verekedjetek kérlek benneteket. Oké magyarok? Mer az egész élet úgyis egy kurva nagy szopás. Ahogy a költő is mondja: Cumi az élet, cumi a tánc. Ne sírj bébi. Figyelj, ti mindenképpen szívni fogtok, ezt jegyezzétek meg. Ezt az adósságot ti fogjátok kifizetni, ha tetszik, ha nem. Ne disszidáljatok, ne menjetek el. Fizessük ki az adósságot és legyen belőlünk ismét egy erős, kemény nép. Oké? De egyelőre. Csak szopunk. (elindul) Legalább azt már tudok. 40 év alatt úgy megtanultam. Olyan ügyes vagyok."
Cumi az élet
F: "Csapat, vigyázz! Zászlónak tiszte-legj! fel vörösök, proletárok."
Gyerekkorunk legszebb dalai
Mit akarok még?
Kun Béla: "(vágás) Harcoljon értetek a Kun Béla mostmár. Nem, a Gobbi Hilda."
L: "Vagy a Marosán Gyuribá."
F: "Az még mekkora fasz gyerekek. Hát olyat, mint a Gyuribácsi. Hát öregbe ilyen nagy faszt rég láttam, komolyan. Én amikor legutóbb láttam, azt hittem egy fasz. Később mondták, hogy ő a Gyuribácsi."
L: "Tessék röhögni, ez jó poén volt."
F: "Gyerekek a Lacibácsi megizzadt, megyünk haza, szevasztok."
L: "Be köll vennem a vízhajtót."
F: "Gyerekek ne fütyüljetek, a faternak, faternak be kell venni a vízhajtót. Ilyenkor este már veszi a gyógyszereit. Papa maga már bevette a szívgyógyszert. Na már be is szart az öreg. Látjátok addig szarakodtatok itt. Öreg zenekar a Beatrice kérem, itt már vigyázni kell. Látom itt is vannak a rajongók között is öregek. Elől vannak a fiatalabbak és hátul vannak az öregek, a 78-asok. Látom veteránok, Kun Béláék ott vannak köszönöm szépen. Öreg. Itt partizánok is vannak? öreg, régi 78-ból. Még a győri városi partizánosztag itt látom megvannak, köszönöm szépen. Hát örülök neki, mer én 78-ba akartam utoljára partizán lenni, aztán az is maradtam, valahogy úgy maradtam végig. Apám az majdnem hadifogoly lett Szibériába. De ő is majdnem partizán lett. Ez már persze az amuri partizánok. Ó, itt van valami."
Amuri partizánok
F: "Mert Lenin él Lenin élt."
L: "De még tanulni fog. (2x)"
F: "Mer mit mondott nektek Lenin elvtárs? Mit tanultatok tőle? Nem értem. De azt jól megtanultátok azt a semmit, látjátok? Ezért mondta nektek a Beke Kata, hogy félműveltek vagytok. Úgy, ahogy mondod.
Hősök tere
F: "Ez a vadonat új dal után következzen valami nagyon szép kellemes, csendes. Ha elnémul a város, oly magam vagyok. 1978-as depresszió. Teljesen 1990-es töltéssel. Ez a depresszió valahogy nem akar elmúlni erről a földrészről. Erről a földről. Lugosi László szerzeménye."
Meditáció
F: "Két évvel ezelőtt egy dalban arról énekeltünk, hogy hogy mér kell engem hülyének nézni a 2000. év felé. Kéremszépen azóta nem sok minden változott, legalábbis engem még ugyanúgy hülyére vesznek, sőt mostmár nem hülyére vesznek, Palinak szólítanak, pedig Feró vagyok. Laci is Pali lett. Éshát ti is Palik vagytok, itt 10.000.000 Pali van. És van egy egész szűk vezető réteg, aki Béla. Jól mondom? Várjon Lacibá, ne kapkodjon, ne kapkodjon. Nem szalad ez."
L: "Ja, ez a izé jön most, hogy kinek a gazdája. Micsoda."
F: "Igen, hát még el kell mondanom. Kéremszépen a költő azt mondta, hogy a szarnak és a kárnak nincs gazdája. Látom hátul már jelentkeztek a szarra egy csomóan. Úgyis mindenki a gazdája a szarnak, mert közbe a Zsöci a népjóléti intézetben kutatást folytat és rájött, hogy a szarnak mindannyian a gazdái vagyunk. Még ő is. Laci, Lacibá, maga is? Aszongya, hogy neki két nagy nylonzacskóval jutott. Kéremszépen a szarnak ugye a ti lettek a...ti lettetek a gazdái. A káromnak pedig a kommunisták."
A 2000. év felé
F: "Köszönjük szépen. Hölgyeim és Uraim egy régi-régi dal következzen 1978-ból, mégpedig az, hogy. Ramones? (2x) Az a gyerekneveléssel foglalkozik a Ramones. A lapátnyéllel kell a gyerekre jó nagyot odaütni. Van már gyereked? Kettő? Kettő van? Szép. nagyon helye, dicséretben részesítelek. Jó sok magyar gyereket csináljatok. Mer egyre több lesz az idegen. Kezdjetek el szaporodni. Ott már látom ti ketten nagyon szépen. Engedélyezek egy csókot nektek most, mindenki előtt. Kicsit forduljatok el, mer ott csókolózni fognak, nézzük meg. Ajj, de finom. Azta mindenit. Hát kéremszépen ez a magyar pár. Magyar páros, mondhatnám azt. Nézzük még mindig, odanézni még mindig. Nyálcsere. Mostmár nem, mostmár nyakat szív. Ahogy látom a lány a nyakára ment a fiúnak, te anyá. Ne szívd ki nagyon a nyakát mer hazamegy, aztán mit szól az anyja? Jaj kisfiam már megin kiszívták a nyakadat. Mindig úgy gyüsz haza."
L: "Na melyiktek a bátrabb, kinél van több alsómadár?"
F: "Nananana. Lacibá. Maga mindjár belemegy a...témába."
L: "Nem, nem. Nem, majd nézem."
F: "Látjátok az öreg azér megnyalja a sót. Tapsoljuk meg a fiatalokat, nagyon szépek voltak. Remélem meghívnak bennünket majd az esküvőre. De ott már alig fog, hophophophop. Fogdos, vigyáz, na, a kezed ne csússzon le. Hasát fogjad fiam azér még. Ne űűűűj. A bundát is fogta már, fogta. A Muffot, ahogy mondjuk ugye. Jaaaj istenem, erre már én is bemozdulnék. Emlékszem dr. Erdős Péterné dalára. Szegény Péterbátyám hogy meghalt, a franc ette volna meg. A belit is."
Jo-Jó
F: "Csendet, csendet kérek! Csendet! Lacibácsinak erekciója van. (Laci elmegy) Elment. Na papa. Összeragad a lába úgy elment."
L: "Gyerekek nagyon jó volt nektek elmenni."
F: "Hát Lacibácsi nektek ment el. Nem szokott így elmenni, komolyan."
L: "Ritkán megyek el, de most nagyon elmentem."
F: "Hát Lacibácsi. És mi munka volt veled. Itt cibálta, meg minden. Pedig cibálni nem, cibálni nem szabad."
L: "Direkt nem tartom vissza, mer akkor...kifutunk az időből."
F: "Akkor Lacibá vezesse elő a farkast maga ügyes. (elindul) Na vegye csak elő azt a nagy lompos farkast."
Nagyvárosi farkas
F: "Köszönjük szépen a tapsokat is. Hölgyeim és Uraim most pedig politikai és gazdasági továbbképzés következik. Már mondtuk ma ugye, hogy megyünk Európa felé. Kérem Európa felé a modern gazdaság nélkül nem nagyon tudunk menni. A Beatrice együttes ebből a szempontból példát szeretne mutatni és máris be szeretném jelenteni, hogy mi, annak érdekében, hogy Európa felé tudjunk menetelni, innen már nincs is olyan nagyon messze, kéremszépen elkezdtük használni a digitális világítást. Mint látható a világításunk már digitális, ez digitális az két állapotot jelent, az egyik az igen, a másik a nem állapota. Ez most az igen állapota. Tehát ez a sz, ez van szinten. Milyen, amikor szin nélkül van, nézzük meg azt is, tessék kéremszépen. Igen. Tessék. Teccik látni? Nem tetszik látni. Na amit nem tetszik látni az a nem állapota. Visszakapcsolom és! Egyes, egyes állapot. Tessék. Kettő. Vissza. Ez a digitális világítás, tehát két állapota van. Kérnék egy tapsot erre. Lehettem volna forradalmár, halhattam volna mártírhalált stb. Jól mondom Lacibá? tessék? nem értem, tessék, mit akar?"
L: "Mi a címe ennek a nótának?"
F: "Mi a címe ennek a nótának. Nem tudom még, hát most találtam ki. Van egy olyan is, hogy hogy ha fiatal vagy nincs esélyed, minek éljed meg az öregséget. stb. Lacibácsi te hova jársz kajálni. Itt Győrbe van népkonyha? Még nincsen? Nem baj. Még nagyon sok a pénzetek, majd lesz, ne féljetek."
L: "Én a korzóba járok ebédelni. Azt a verset tanultam, hogy öcsi, cipőd talpa fröcsi."
F: "Gyerekek el is szépen búcsúzunk, azt még búcsúzzunk el. Szervusztok, megyünk haza, szevasztok. Vissza. (3x) Drága közönségünk. Jóvan na. Há ilyen spontán kiszakadjon belőletek a dolog. Csak próbaképpen: na szevasztok, szia. Hogy ti milyen tanulékonyak vagytok. Ez fantasztikus. Jól van, mindig a visszát kell mondani és akkor vissza. van. Mostantól kezdve vissza van. De minek él az olyan, aki nem tudja mi a jó, aki nem tudja mi való."
L: "Sohase kérdezik meg."
F: "Hopp! Hopp! Hopphipphopp!"
Minek él az olyan?
F: "Hölgyeim és Uraim...ugyan minden zenének az alapja a blues, de ez csak egy...rockandroll!"
Ez csak rock and roll
F: "Pedig minden zenének az alapja, ahogy az előbb mondtam a blues. Egy olyan 1978-as blues következik, ami azóta sem volt, nem is lesz. Ez a blues élni fog, ez a blues élt, ez a blues él, ez a blues élni fog. Egy nagyon nagyon régi blues. Egykéthánégyöthat."
Topis blues
F énekli: "Angyalföldi gyereknek születtem. Szeretem a város, mert felnevelt. stb."
Angyalföld
F: "Hát hiába beszél neked az ember?! Mikor jön meg végre stb. Hát ha tudod, akkor mér nem tanulsz?"
Nem nekem tanulsz
F: "A lapátnyéllel egy jó nagyot sózzál rá. A gyerekben úgyis csak egy jó dolog van. Amikor csinálod! Ramone! Hej!"
Üss a kölökre
F: "Jönnek a boldog szép napok, hazamennek az oroszok."
Azok a boldog szép napok
F: "(elindul) 1, két, há, 4, 5, 6, 7, 8!"
Pancsoló kislány