1990. XII. 23.
Pecsa

Összjátékidő: 79:45
forrás: anyaszalag

konf: "...(?) technikát összeötvözi-e, és akkor megírta élete azt hiszem, hogy legnagyobb művét, egy rövid hangba belefoglalva az egész világmindenséget. Most nem tudom Lajos, hogy meg tudod-e ezt csinálni? De nem felejtettem el, még mindig tudom. Kéremszépen sokáig ezt úgy hívtuk ugye. Még aggastyán koromban is fogom tudni. Na taps, igen tapsot kérek egy kis spontán. Igen itt mindannyian, az egész népünk. Egy ovációt is kérsz? Kérne egy ovációt a Lajos. Ováció! Jó. Egy elég lesz Lajos? Egy elég aszongya egy ováció, majd a végére kettőt. Na most várjatok, várjál Lajos, ne kapkodd el. Várjál, várjál. A figyelj. Azér a show, az kell. Hát nem úgy van, hogy prfff oszt kész. Mer akkor asziszik, hogy egy hang. Nem azér ebbe a művészetet. Hopp, hopp, hopp, hopp, hopp. Elrepedt a gatyám. Vigyázz Lajos, ne hajolj le nagyon, te itt mán öreg vagy, aztán beszalad. Na. Kéremszépen ugye ezt sokáig mondtuk rá, hogy ez Moszkvai B. Aztán jött a másik probléma...hogy Bukaresti...C. Hát ott már nagyon bátrak voltunk, amikor Bukaresti C-t mertünk mondani. Egyre bátrabbak lettünk. Ma már nyugodtan mondjuk kéremszépen. Ez egy sima basszusszóló. Semmi nem ellene szól. Szól ez ellene valakinek? Semminek, de semmi. Ez valamikor a Bécsi A volt, amikor Carter, Brezsnyev, csoki meg minden. Amikor csókolóztak. Tudod Fidesz plakát meg minden rajta volt. Hogy ezt választod és (?). Őrület volt, mer na ez volt a Bécsi csók. Én ezt írtam meg azt megelőzően egy olyan négy-öt évvel, ugye. Később mindig elneveztük ezt valaminek, volt Bécsi A, Bukaresti C-nek. A Bukaresti C az az aktuális. Még aktuális? Aktuális. Kéremszépen figyelem! Miklóska Lajos megpróbálja a szinte lehetetlent. Nézzük meg ahogy a művész. Várok, várok. Elmondom. Egy picit tényleg, tényleg kérnék csendet. Kéremszépen Lajos koncentrálj. Koncentrálj. Várj. Várj állj, állj. Igaza van. Melyik volt az, ki volt az, aki mondta? Gratulálok. Azt mondta, hogy egy szemét köcsög, de igaza van Lajos. Régen ezt bekötött szemmel csináltad. Megkérem a (?) az egyik Simont, hogy kösse be a szemét, hát tényleg, igaza van. Nagyon helyes. Hát ez nem biztos, hogy most is sikerülni fog Lajos. Most mi lesz most, ha baj lesz? Lajos nem tudom akarsz valamit mondani még? A művész koncentrál. Teljesen csendet kérek. Mosta. Nem is hiszem el, hogy ez, ez lehetséges, hogy ezt még egyszer megcsinálja. Gyerekek azóta öregedett legalább három-négy hónapot. Úgyhogy nem tudom, hogy most mit lehet csinálni, de figyelünk, figyelünk. Figyeljél. Teljesen csendet kérek. Kérnék egy kis dobot elé, egy kis, egy kis virglit. Az az, ilyen virglit kérnék."
Bukaresti C
konf: "Eeeeeej! La-jos! Na gyerünk már ne. Sikerült! Sikerült! Ez sikerült! Csókoljátok meg egymást. Jaj de ne lankadj már le. La-jos. Boldog vagyok. És hálás vagyok az úrnak. Megtértél Lajos? Hogy hívják? Hittel élő ember lettem. Egyértelműen beleizzadt a Lajos ebbe a nagy műbe. Igen. El is fáradtunk, szevasztok, hazamegyünk. Jó. Egyetértek. Gyerekek a Lajos rockandroll sztárnak születetett."
Rock and roll sztár
konf: "Támadás! Egy, kettő, há-rom!"
Jerikó
konf: "Hölgyeim és Uraim. 1978-ból a színpadon Donászi Tibor. Gyere előre Tibikém. Úgy kérném a fotósokat. Miklóska Lajos, Lugosi László és természetesen szerénytelen személyem. Nagyon nagyon szépen köszönöm a vendégeknek...és a zenekarvezetőiknek. Megengedte, hogy eljöjjenek. Mert a mai napra ugyan lett volna még más bulijuk, de...tényleg nagyon rendes dolog volt ez...hogy a Tibit is elengedték. Köszönjük szépen. És egy nagyon kedves dal következzen, amely már tulajdonképpen az...új szellemiség nevében. Igen, közbe öregedtem. (?)"
Matematikus dala
konf: "Jeeee!"
Zártosztály
konf: "Elvtárs! Állj közénk. Fiatalok, antifasiszták. Eljött az a kor...amikor már mindenki, minden ember szabad lesz. Mostmár boldogság. Boldogság. (2x) Így van? Igen. Mondják többen...a jóérzésű fiatalok közül. És még...mit mondasz Lacibácsi? Első az egészség, aztán a többi majd utána. Első az egész, fő az egészség. te nem örülsz annak, hogy itten rendszerváltás folyik? Milyen váltás, milyen váltás, ugyanaz. Hát ki lehet tenni a Hitlert, meg a Sztalint. Na akkor váltottunk megint. A haverjaid (?). Olyan hülye. Ezt komolyan mondom. Nem is tudom mit mondjak erre. Én nem , nem is akarok hozzászólni. Hát nektek váltottunk. Lacibácsi hát mostmár szabad vagy, hát ilyen buta öreg. Ugyanúgy emeltek árat mint a Kádárkorba. Áremel, úgy fölemelték az árat, áremelked. Ne politizálj Lacibácsi, ne. Egész nap ezt csinálja. Miér? Zenéljél. Ne politizálj (?). Tessék, tessék. (?). Tessék zenéljél. Mit csin? Hát valamit, mutass valamit. Na, na, na, na ne partizánkodj itt nekem ne. Mindjár behívom a munkásőrséget. Csak neked. Integessetek. Lassan. Ne kapkodj el. Így ez az. Nem hoztatok gyertyát, mi? Pedig szóltam a múltkor, hogy gyertya legyen."
Csak neked zenélek
Hősök tere
konf: "A lapátnyéllel jó nagyot. Sózz oda. Hohoho. Üss a kölökre. Üss a kölökre a lapátnyéllel...jó nagyot sózz odaaaa!"
Üss a kölökre
Mindig kék az ég a Szovjetunióban
konf: "Mit mondasz? Figyeltek a Zsöci mit mondott nekem? Hogy mér kell minket folyton hülyének nézni stb...Gyerekek áljunk meg itt egy pillanatra, ez tényleg így van, de én el szeretném mondani nektek, hogy a következő....hogyha jól belegondolunk, de tényleg úgy igazából jól belegondolunk ebbe az egészbe, ami velünk történt, borzasztó volt ez. Három sör, négy feles, legalább 300 forint. Hopp (5x) Vigyázzunk az öregre. Fényt az öregre kérném, az öregre. Lacibácsi mire neveled te a fiatalokat? Hát ha el akarod mondani ennyit inni kell. Nem bírod ki máshogy? Nem. Nem tudok gondolkodni az a baj. Egy kis spontán tapsot kérnénk. Jó. Ünneplés állj. Kéremszépen. A legújabb kutatások szerint kérem a költő ugye, a költ, ti nem tudjátok a költő mit mondott, haha. A költő az nem megy és azt mondja, hogy...és költ. Így ahogy tetszik mondani. Laci kérünk még egy tapsot Lacibácsinak. Ez a Lacibácsi. Aszongya a költő, Lacibácsi ugye meg iszik. Aszongya a költő: A szarnak és a kárnak nincs gazdája a 2000. év felé. Kéremszépen a legújabb kutatások szerint kérem megoldódott a helyzet. A szarnak már van gazdája. A szarnak mi lettünk a gazdái, menjetek haza, szóljatok a faternak, muternak, ők is meg ti is a szarnak a gazdái vagytok. A kárnak, ennek a kicsi kis kárnak meg a kommunisták. Je! Je!"
A 2000. év felé
konf: "Mer mindenkinek van egy álma. (énekli tovább)"
Mindenkinek van egy álma
Lakcipő
konf: "Jó állj meg, állj meg. Gyerekek, gyerekek álljunk meg. Ne menjetek át hülyébe. Hát nem úgy van. Diktálni tetszik. Igen? Igen. Kedves fiatalok. Megmondom úgy ahogy van nektek őszintén ti nagyon át vagytok baszva. Nahát. De az Amuri partizán dalát kérdezi itten a partizán. Hol voltál te partizán. A flottillánál kicsim. Ő a Fradinál volt partizán kérem. Megkérnénk mindenkit, hogy...gyerekek...a partizánok dala."
Amuri partizánok
konf: "Hölgyeim és Uraim. Valaki azt hiszi, hogy mi politizálunk, nem. Ez csak egy rockandroll, ez semmi különös kéremszépen. Mit mondasz? Ez sört akar az a. nem szabad gyerekek sört ne igyatok. A sörbe szesz van. Ugye nem isztok, ugye? Tegye föl a kezét aki nem iszik. Gratulálok, ez az, az egész nép. Oda odavilágíts rájuk, hogy lássanak. Tegye föl a kezét aki nem iszik. Tedd föl mán legalább szavazzál mán. Ennyien nem isztok, nagyon szép. Ki az aki iszik. Hát nem...viccelek. Annyira hasonlítasz az apádra, hogy nem is tudok mit mondani. Már én is úgy nézek ki, komolyan. Velünk van. Hát nektek mi kell? Rockandroll? Sör? És arra a dalra nézd meg mit csinál. Jézusom. na megmutatom mit nem szabad inni. Ebbe kéremszépen...Charmant, Charmant Bux van. Charmant Bux. Bux. Charmant Bux. Nézd meg. Ezt itták. Ezt nem szabad? Elkobozom. És, és elkobozom. El van kobozva. És megsemmisítjük úgy hogy a szervezet részévé teszem. Állj, várj (sokszor). Mit mondott Lenin elvtárs. Be, be a szervezetbe. Na most figyelj. Kedves elvtársak. Most pedig Lenin elvtárs megmondta. Be a szervezetbe. A pezsgő egy része a szervezet része lett. Várjál a gazdája jelentkezzen, először a gazdája igyon. Ne igyatok bele, tessék a gazdájának hátraadni. Először a gazdája iszik, azér nem úgy van ám. Nézzük csendesen, kérnék egy kis világítást oda. És nézzük, ahogy a szervezet része lesz. Hopp (5x). Ez az. és most pedig látjuk ahogy a fiatalok többsége ugye a szervezete részévé teszi a dolgot. És látni hogy szerveződnek, szerveződnek. (?). te Simon, te már be vagy rúgva. Én? Gyerekek a Simon állítólag tök nem iszik. Fordítva (?) kihányja a dolgot. Aszongya hogy si dáj gátóv. Az mit jelent? Titok. Hát meddig tanultál te oroszul? Fél évet se. Ne, ne, ne."
(vágás)
konf: "Rendelek egy kis sört. Rövid lesz. Jó addig eljátszuk a sört és rock and rollt, addig megkérném a várjál Egér hol vagy? Egér? Egér hova lett? (?) láda sört hozzál, jó légy szíves, jó? Jó? Mindjár hozzák a sört, jó uraim? Sör és rockandroll. (?)."
Sör és rockandroll
Minek él az olyan? (kupléverz)
konf: "Hopp! Hopp! Hopphipphopp!"
Minek él az olyan?
konf: "Hölgyeim és Uraim megrendeltük a sört és nem jön a sör. De hol a sör? Van helyette vörös csillag. Nézzétek meg milyen szépen világít. Gyönyörűszépen világít, hát hiába. Mert szerintem. Éljen, éljen. Éljen, éljen!"
Éljen, éljen, hurrá!
Kopj le
Sörosztás: "Kedves fiatalok most pedig ünnepélyesen demagóg sörosztás következik. Mondjátok el mindenkinek, hogy a Beatrice együttes Torgyánbátyánkhoz hasonlóan szidta a bolsevista, ez a bolsevista rendszer aki itten, meg minden szóval ti igyatok, egyetek, csak szidjátok őket. Kedves magyarok megkérnélek benneteket ne egyedül fogyasszátok el az egész pohár sört. Gondoljatok embertársaitokra, ők is szomjasak. Ők is szeretik a sört. Addig aláfestőzenét kérnék. "
konf: "Hölgyeim és Uraim. Ahhoz a történelmi pillanathoz értünk, amikor az oroszok végre mennek haza a francba. Kéremszépen ezt a két szerszámot nem ők hozták ide az országba, ez Ruszkik haza hagyjuk most, majd mennek majd szépen lassan reméljük, hogy következő júniusra hazaérnek. Nem tudom mér nem sietnek. Állítólag nincs hely, hova feküdjenek, addig. hagyjad már, elvannak itt, nem? Kéremszépen ezt a kalapácsot ők dobták, ezzel lehet verni a vasat. Ez pedig a sarló. Ő, angolul, majdnem mondtam oroszul a sarlocski. Jól mondom Laci? Sarlocska. Sarlocska nőnemü igen, igaza van. Sarlocska. Tehát kérem többesszám miatt sarlocski. Zétényi Zoltánnak kérnénk egy tapsot a újságírónak. Köszönjük szépen. Különben is melléknév. Fényt is kérnék oda. Oda egészen le. Sajnos nem látszik, de ott van. Kéremszépen...nem mi magyarok raktuk ezt össze, mer így már a napot lehet lopni. De míg ugye hogy hozták ezt a szart haza is viszik. (?) és akkor mi ezzel vágjuk a búzát, meg verjük a vasat. Jönnek a boldog szép napok!"
Azok a boldog szép napok
konf: "Hát hiába beszél neked az ember? Mikor jön meg végre az eszed stb... Akkor mér nem csinálod, ha tudod. Mostanában nagyon sokat engedsz meg magadnak fiam."
Nem nekem tanulsz
konf: "Laci hát megint (?). (?). Most mér kiabálsz? Be vagy rekedve Laci. Fradi? Ilyen olcsó poént ne egyetek meg, a Laci nem is fradista. Újpest. Nem majd MTK. Mi más? (?). Gyerekek ötöt szoptak a (?). Ötöt? Azt mondja a Zsöci, hogy ötöt szoptak. Ne mondj már ilyet, honnan veszed ezt Zsöci? Gyerekek nagyon elfáradt a Laci, azt mondja, most mondja nekem, hogy hagyjuk abba, ne haragudjatok haza kell mennünk. Öreg elfáradt, megizzadt. Ha a vízhajtót nem tudom bevenni, akkor beszarok. Gyerekek, szevasztok. A kocsmába találkozunk. Szevasztok, cső, csá, cső. Vissza. Vissza. Ha végre itt a nyár. És meleg az idő stb. Nem így van a szövege Laci? De így van sajnos. Az ember strandra jár (folytatja Feró) Tovább nem is folytatnám, én el is megyek. Lajosbácsi befejezi a dolgot. Visszhang, visszhanggal dolgozik."
Pancsoló kislány
Ez csak rockandroll
konf: "Ná."
8 óra munka
konf: "Utálom az egész XX. századot."
XX. század
konf: "Éljen és virágozzék szabad hazánk, a Magyar Köztársaság. Az új Beatricében Lugosi László szólógitár. Természetesen (?) Pálmai Zoltán dobok. És Zselencz Zsöci László basszusgitár. És én, aztán még részt vettek ebben a mai buliban Miklóska Lajos...és az Eddából Donászi Tibor. És az összes mikrofonnál Nagy Feró. Természetesen nyilvánvaló. Úgyhogy kérnék szépen vastapsot kialakulni. Köszönjük szépen. Gyerekek. Miklóska Lajos azt mondja, hogy nem játszottuk azt a dalt amelynek az a címe, hogy Angyalföldi gyereknek születtem. Megkérném. Cseréljetek Zolikám engedd be a Tibit. Tibi azt tudod, nem? Föl volt írva. Csak így nem izé, nem. Megkérném a Pálmai Zoltán (?) szólóénekes legyen. Szólótáncos. Zsöcikém, Zsöcikém ne menj el. Itt a főnököd figyelj látom, figyel. Mer aztán nem lesz gázsi. Kéremszépen. Ezzel a dallal el is búcsúzunk tőletek, kezdjük el a számolást. Egy. Állj (4x). Az egyik fele egynél van, a másik ötnél. Gyerekek egységet. Egységet. Nagyon fontos. Majd beintek, hogy mikor egy. (éneklik a fodrost) gyere Laci!"
Angyalföld
konf: "Köszönjük szépen. Nyugodalmas jó éjszakát, szevasztok magyarok. Hé."
(kivonulózene szalagról Dire Straits Money For Nothingja)