Örökmozgó lettem
Írta: Sárvári Vilmos
Kiadó: Rolling Print Kiadó
2003

Ez egy teljesen szokatlan és reményeim szerint úttörő kiadvány. Úttörő, mert ilyen igényességű kiadvány magyar zenekarról még nem jelent meg.
A P. Mobil könyv megjelentetése már 1984 óta napirenden volt. Akkor Czippán György már elkezdte a munkát Schuster Lórival, de valamiért akkor nem sikerült befejezni. Hogy miért, arra már Lóri sem emlékszik. Aztán 2000-ben megjelent Szakács Gábor könyve, amire a Lóri nem adta áldását, és még most is tart az ebből eredő per. A háttérharcok nem is tartoznak ránk, rajongókra, az azonban igen, hogy Szakács könyve egy fércmű, a magyar rockkiadványok sorában már megszokott igénytelen kiadvány mind külcsínében, de főleg tartalmában. Az ismert jobboldali író nem tud szabadulni a múlt rendszerben őt ért sérelmeitől, a könyv hangvétele politikai elképzeléseitől átitatott, egyoldalú.
Vili könyve ezzel szemben tárgyilagos, szinte semleges nézőpontú, bár érződik rajta a téma és a zenekar (hisz ő a Mobilban 23 éve gitározik) szeretete. Nem célja a szennyes kiteregetése, mégsem kerüli el a csúnya történeteket sem, nyíltan ír a tagok alkoholizmusáról, összeférhetetlenségéről, zenészi képességeiről, emberi kisszerűségeiről. A zenekar elmúlt harmincegynéhány évét egészében szemléli, és egyforma hangsúlyt fektet minden korszakára, arra a korszakra is, melyben a csúcson volt a legendás együttes (ez hőskorszak körülbelül az első lemez megjelenése előtti 7 év) és melyben maga Sárvári Vili még nem is volt jelen. Itt csak a régi tagok, technikai slepp és s rajongók elbeszélései alapján ír. Kicsit talán sztorizgató jellegű, de semmiképp sem felületes a könyv. Minden történet mögött érezhető, hogy a könyv írója nem legendákra épít, és minden forrást többszörösen ellenőriz. Tematikájában jól tagolt, bár az időrendiséget kisebb ide-oda ugrásokkal kezeli, de tárgyi tévedésektől mentes.
A könyv legmeglepőbb és első blikkre is legszembetűnőbb értéke a kinézete. A könyv modern és nagyon drága papírra nyomtatott kiadvány, így 850 képből álló, jórészt színes képanyaga üdítően hat a "WC-papírra" nyomtatott kiadványokhoz szokott szemnek.
A könyv egyetlen hátránya az ára. Valószínüleg 8500 Ft körül lesz a boltokban, ami önmagában drágának tűnik, de azért aki beleszagol a 360 oldalas keményfedeles, színes A/4-es méretű könyvbe, amihez egy CD melléklet is jár, az elhiszi majd, hogy ez igazából egy baráti ár és én tudom, hogy ez egy szinte nonprofit történet. Tessék megnézni mennyibe kerül egy ugyanilyen kategóriájú festészeti album. Drukkolok Vilinek, hogy legalább szaldóra kijöjjön a dologból.
A könyv mellékleteként meg kell említeni a CD mellékletet, mely 1973-1984 közti kiadatlan felvételeket tartalmaz. Ez egy hivatalos bootlegCD, rajta közönség által felvett koncertfelvételekkel és házi demókkal. Eleddig ilyen jellegű kiadványa csak Radics Bélának jelent meg. Minden mobilosnak csak ajánlani tudom, ezt a könyvet ki lehet tenni a polcra. Remélem, hogy eztán ez lesz majd az etalon idehaza, és megérjük, hogy lesz végre egy ugyanilyen igényességű LGT, és Beatrice, vagy Edda könyv is majdan.